پشم سنگ عایق حرارتی و صوتی با تحمل دمای ۷۵۰+ درجه سانتیگراد و نقطه ذوب ۱۳۰۰ و نیز تحمل برودتی آن ۳۰- درجه سانتیگراد است، پشم سنگ و سرباره دارای ضریب انتقال حرارتی بسیارکم بوده و قدرت عایقی آن ۳۳ برابر دیوار بتونی و ۲۲ برابر دیوار آجری است.
کاربرد:
پشم سنگ و سرباره در انواع ایزو ترم (پشم خام فله)، ایزو بلانکت (پتویی)، ایزو پایپ (لولهای)، فنوپانل (تختهای فشرده) و (لحافی) تولید میشود و کاربردهای مختلفی دارد، از جمله صنایع پالایشگاهی، نیروگاهی، صنایع غذایی، ساختمان و …
برای کاهش هزینه بالای انرژی در هنگام استفاده از ساختمانها استفاده از عایقهای حرارتی ضروری میباشد البته استفاده از این عایق ممکن است تا حدودی هزینه ساخت و قیمت تمام شده را بالا ببرد ولی با آینده نگری متوجه خواهیم شد در دراز مدت این کار در هزینهها صرفه جویی می کند..
صرفه جویی در مصرف انرژی به وسیله عایق کاری حرارتی برای محیط زیست نیز سودمند میباشد. پشم سنگ به عنوان عایق حرارتی به وسیله کاهش انرژی مورد نیاز برای گرمایش یا سرمایش ساختمانها، از تصاعد دی اکسید کربن بیشتر از کارخانههای تولید برق ممانعت به عمل میآورد.
(راک وول)عایق حرارتی پشم سنگ متشکل از الیاف معدنی است به همین دلیل گاهی به آن میترال وول گفته می شود.مواد تشکیل دهنده اولیه تولید این عایق ،سنگ بازالت است.سنگ بازالت جزء سنگ های آذرین است که نتیجه فعالیت های آتشفشانی می باشد و در کشور ما به وفور می باشد.
برای بررسی اثرات پشم سنگ بر سلامتی انسان نیاز به آزمایشهای بلندمدت دارد. ولی براساس برخی از گزارش ها این عایق می تواند در مواردی موجب خارش پوست، سوزش چشم و حساسیت گردد. همچنین در یک گزارش اگرچه اثرات منفی پشم سنگ بر سلامتی انسان را کمتر از پشم شیشه گزارش کرده ولی این ماده را بدون عوارض جانبی گزارش ننموده است. به نظر می رسد برای حفظ سلامتی در هنگام استفاده از پشم سنگ و نصب آن حتما باید از ماسک ، عینک و دستکش استفاده کرد. چرا که در هنگام نصب این ماده احتمال ریزش ذرات پشم سنگ و ورود آن به سیستم تنفسی ، چشم و ایجاد حساسیت در پوست وجود دارد. از جمله موارد منفی دیگر پشم سنگ می توان به موارد زیر اشاره نمود.:
• ریزش پشم سنگ بعد از گذشت زمان
• افت کیفی عایق با گذشت زمان
• ایجاد خارش حتی پس از نصب
• نیاز به شاسی کشی برای نصب و هزینه بالا نصب
مهمترین ویژگی پشم سنگ:
مقاومت زیاد آن در برابر آتش میباشد. پشم سنگ نمیسوزد، بنابراین میتوان آن را به عنوان مادهای محافظ در برابر آتشسوزی استفاده کرد. بیشتر کشورها تخفیفهای ویژهای برای بیمه ساختمانهایی که عایق انها با پشم سنگ باشد فرض میشود.
عایق پشم سنگ برای رشد آفت، قارچ، باکتری و حشرات موذی محیط نامناسبی می باشد و به عنوان یک ماده غیرآلی در برابر این انگلها ایمن است. پشم سنگ در بین انواع عایقهایی که تا امروز درجهان ساختند، بیضررترین آنهاست و با محیط زیست کاملاً سازگاری دارد..
عملکرد در برابر آتش:
از ویژگیهای مهم عایق پشم سنگ، مقاومت در برابر آتش میباشد. عایق حرارتی پشم سنگ به مثابه نوعی حفاظ در برابر آتش شناخته میشود چون آتشگیر نمیباشد و شعلهور نمیشود. هنگام بروز حریق سازههای فلزی (جذب حرارت زیاد و داغ شدن)، مقاومت مکانیکی خود را از دست داده و کل سازه فرو میریزد؛ بنابراین از عایق پشم سنگ برای عایق کاری سازههای فلزی استفاده میگردد (ستونها و تیرهای ساختمان را با پشم سنگ با روشهای مناسب عایق کاری میکنند) و حتی تا ده ساعت در صورت تداوم حریق برای سازه هیچ مشکلی به وجود نمیآید
پشم سنگ چه کاربردی دارد؟
برای کنترل و جلوگیری از اتلاف حرارت و صوت از این عایق استفاده میشود .
ولی بسته به محیط و نوع دستگاه یا محیطی که میخواهیم عایق کنیم از انواع مختلف پشم سنگ استفاده می کنیم.
انواع پشم سنگ:
عایق پشم سنگ تخته ای:
ابعاد:
به صورت تخته ای تولید شده و با ابعاد استاندارد 60×120 سانتی متری ارائه می گردد.
کاربرد:
بیشتر به عنوان عایق ساختمان جهت دیوارها وسقف و کف استفاده می شود وعایق بسیار مناسبی جهت جلوگیری از هدر رفت انرژی وهمچنین بسیار بسیار قوی جهت جلوگیری از انتقال صدا می باشد. به گونه ای که استفاده از عایق پشم سنگ . با ضخامت و چگالی متناسب می تواند نزدیک به %99 دما و صدای محیط را عایق کند
عایق پشم سنگ لحافی:
به صورت رول های 10×1.2 متری تولید می شود و معمولا همراه با کاور یا روکش کاغذ آلومینیوم مسلح به کاغذ کرافت ساپورت می گردد.
کاربرد:
بیشتر بعنوان عایق جهت سقف سوله ها و لوله های تاسیسات استفاده می گردد.
این عایق به لحاظ قیمیتی مقرون به صرفه بود ه و جهت دمای 5- الی 150 درجه سانتیگراد عالی عمل می کند و درمقایسه با پشم شیشه عملکرد بسیار بسیار بالاتر و قوی تری از خود نشان می دهد .
طول عمر بسیار مناسبی دارد و برای دمای محیط بسیار عالی می باشد.
عایق پشم سنگ پتوئی:
معمولا به صورت رول های 5×2/1 متری تولید می گردد و به صورت پیش فرض دارای یک طرف تور سیمی می باشد.
الیاف پشم سنگ با استفاده از نخ نسوز به تور سیمی دوخته شده و شکل رول به آن ها می دهد.
کاربرد:
این عایق جزعایق های با تفاوت حرارتی بسیار بالا و ضریب انتقال حرارت پایین می باشد و نسبت به عایق لحافی دارای چگالی بالاتری می باشد.
بیشتر در کوره های صنعتی و عایق نمودن تانکرهای حمل قیر و خطوط لوله نفت و مخازن انبار آن مورد استفاده قرار می گیرد و درکل جزء دسته عایق های گرم و مقاوم می باشد.
عایق پشم سنگ لوله ای:
همانگونه که از نامش پیداست به لحاظ ظاهر شبیه لوله می باشد و قالب لوله ای شکل دارد و از وسط باز شده و لوله مورد نظر را بغل می کند و با استفاده از بسته های فلزی یا پلاستیکی ساپورت میگردد.
کاربرد:
برای عایق نمودن انواع لوله به کار می رود و هم بعنوان عایق حرارت و هم عایق صوت ( جلوگیری از نفوذ صدا از داخل لوله به بیرون )مورد استفاده قرارمی گیرد. و برای لوله هایی از سایز½ الی 20 اینج قابل تولید می باشد.